Michal Filipin s Ondřejem Mrštným plánují rozestavění překážek na hřišti

Michal Filipin přináší World Chase Tag do České republiky

Asi není žádný tajemstvím, že Českou republiku čeká v tomto roce první soutěž ve World Chase Tag. V prosinci roku 2019 se Michal Filipin pustil do jednání s Christianem Devauxem, zakladatelem této světoznámé trademarkové hry (nelze hrát bez souhlasu pořadatele) na babu pro dospělé, a začal vyjednávat první oficiální soutěž World Chase Tag v České republice. Vzhledem k tomu, že se má v srpnu zároveň konat evropská kvalifikace v Londýně, v České asociaci parkouru se výkonný výbor shodl, že bude turnaj zároveň výběrová soutěž reprezentantů České republiky. Při turnaji budou M. Filipinovi pomáhat Ondřej Mrštný a Daniel Samek. Marketingovým partnerem akce je ESET Česká republika. Halu poskytne zdarma pro konání In Motion Academy.

Co je World Chase Tag a jak se hraje?

World Chase Tag (zkratka WCT) je licencovaná hra. Není možné pořádat WCT bez souhlasu vlastníků, stejně tak podoba hry musí být přesně konzultovaná. Hráči hrají na čtvercovém hřišti, quadu, běžné sálové podlahy o rozměru 12×12 metrů. V tomto poli se nachází soubor propojených překážek, které jsou vytvořené z kovových tyčí a deskových platforem. Nejvyšší překážka měří 185 cm.

Kdo proti komu hraje?

Na tomto hřišti proti sobě nastupují dva šestičlenné týmy (aktivně se hry účastní 5 hráčů), ovšem vždy po jednom z každého týmu v jednom zápase. Chaser má od spuštění zvukového signálu sirény po charakteristickém úvodu „Athletes, ready.“ 20 sekund na to, aby se dlaní dotkl jakékoli části těla Evadera (utíkajícího hráče). Kontakt jinou částí těla není přípustný. Pokud Evadera chytí, rozsvítí se červené světlo, rozhodčí signalizují zkříženým předloktím nad hlavou chycení a atleti opouští hřiště. Nikdo nezískává bod, ale Chaser se přesouvá na post Evadera, tj. bude před následujícím soupeřem utíkat.

Jak se získají body?

Bod může získat vždy a jedině Evader, a to tak, že se mu podaří 20 sekund úspěšně unikat před kontaktem, aniž by vystoupil z hřiště, quadu. Pokud unikne, získá pro tým bod. Následně má 25 sekund na odpočinek. Poté opět nastoupí proti dalšímu soupeři na pozici Evader (utíkající), až do doby, dokud jej Chaser nechytí.

Do kolika se hraje celkově?

Celkově se odehrává 16 zápasů. Pokud je po 16. zápasu skóre nerozhodné, rozhoduje „náhlá smrt“.

Náhlá smrt sestává z jednokolových dvou maximálně 20sekundových zápasů. Chaser v případě úspěšného dotyku tentokrát nemusí nastoupit na pozici Evadera. Vítězem kola a celého zápasu se stane tým Evadera, který nejdéle unikal. Jeho tým se tak stane vítězem. Tým, který uniká, musí vyslat svého atleta na pozici jako první, aby byl prostor pro taktizování. Pokud ani v tomto kole nebude výsledek jasný, budou se kola opakovat až do rozhodnutí.

Jaká bude podoba na World Chase Tag na Mistrovství České republiky 2020?

Cílem turnaje je nadraftovat reprezentační tým České republiky: „Chceme, aby Českou republiku reprezentovali v Londýně ti nejlepší. Navíc si nedokážu představit, že by aktuálně přijelo na turnaj dostatek šestičlenných týmů, aby byla hra divácky zajímavá,“ nechal se slyšet Michal Filipin. Pro tento turnaj se uplatní hra 1:1. Nebudou se tvořit týmy. Náhodným losem dojde k sestavení 5-6 členných skupin, ve kterých budou zápasit atleti mezi sebou. V případě úniku získávají bod, v případě, kdy Evadera chytí, rovněž bod. Proti jednomu soupeři se vystřídají v rolích Evader/Chaser. První dva (eventuálně 3) z každé skupiny postupují do finálového kola. Prvních 6 celkově bude postupovat na evropskou kvalifikaci v Londýně 2020. Hrát se bude na hřišti o různě postavených překážkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *